Zanimljivosti

Zašto se prsten nosi na četvrtom prstu?

Vjerovalo se da vena iz četvrtog prsta na lijevoj ruci vodi direktno u srce. Zbog te veze sa srcem, za venu su izabrali ime vena amoris, latinski = vena ljubavi pa je stoga baš taj prst odabran da se na njemu nosi zavjet ljubavi. Vječne ljubavi.

Više od 74% mladenaca nosi dijamantni prsten (dijamant je prvi put otkriven u Indiji prije više od 2.000 godina) simbolizira čistu i vječnu ljubav. Grci su mislili da su dijamanti (adamas) bile suze bogova, a Rimljani su mislili da dijamanti predstavljaju krhotine nebeskih zvijezda

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto nosimo veo?

Vjenčani veo tradicionalno simbolizira njezinu mladost i nevinost. Velom su također sakrili nevjestu od ljubomornih duhova ili zlih pogleda. Moderni bijeli veo postao je popularan tijekom viktorijanskog doba kao simbol čistoće i skromnosti. Bijeli veo također znači da je mlada osoba bila dovoljno imućna da nosi bijelo.


Zašto imamo vjenčani buket?

Vjenčani buket simbolizira život, ljubav i raskoš prirode, a cvijeće je od davnina dio vjenčanih svečanosti. Također smatra se da vjenčani buket odstranjuje zlo..

Rane rimske nevjeste nose hrpu ljekovitog bilja, poput češnjaka i ružmarina, pod svojim haljinama kako bi simbolizirale vjernost, plodnost i odbile zlo. Ove biljke poslužile su kao prethodnica modernom svadbenom buketu.

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto se mladenka i mladoženja međusobno hrane tortom na vjenčanju?

Kasnije u Srednjem vijeku, gosti su svadbenu tortu bacali u smjeru mladenkine glave jer se vjerovalo da to donosi sreću i plodnost. Gosti bi se zatim okupili i uzimali komadiće torte s mladenke te ih uzeli sa sobom kući za sreću. Postoji i mit da su djeveruše svoj komad torte uzimale kući i stavljale ga ispod jastuka preko noći, nadajući im da će im to donijeti sreću da nađu supruga. 

Danas mladenci hrane se međusobno prvom krišom svadbene torte, simbolizirajući svoju predanost pružiti jedni drugima. Japanska mlada i mladoženja piju zajedno, židovski parovi piju iz iste šalice posvećenog vina, a muslimanski parovi jedu iz isti slatkiš.

Rasvjeta za vjenčanja
Rasvjeta za vjenčanja

Zašto imamo revere?

Sve je počelo od ružmarina, koji se iz godine u godinu, sve manje koristio, a sada se skoro pa potpuno izbacio iz upotrebe na vjenčanjima. Svati su se najčešće kitili ružmarinom koji se pričvršćivao crvenim koncem za rever, jer se smatralo da ima ogromne moći i da donosi veliku sreću i zaštitu.  Također se vjerovalo da ružmarin čuva vjernost supružnika i zavjete koje su izmijenili prilikom sklapanja braka.

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto crkva zvoni za vrijeme vjenčanja ?

Vjenčana zvona su važan simbol vjenčanja. Tradicionalno, vjerovalo se da se demoni boje jakih zvukova.

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto nosimo mladu preko praga?

Vjerovalo se da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životima živih i da na neki način zauvijek "žive" u porodičnim kućama i to na samom kućnom pragu. Iz tog razloga se izuzetno pazilo da mlada, koja još nije uvedena u novu porodicu, ne zgazi prag svoje nove kuće, kako ne bi nagazila na duše predaka. Vjerovalo se da su njene stope precima još uvijek nepoznate i zato ju je mladoženja morao prenositi, kako bi izbjegao njihovu eventualnu ljutnju.

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto imamo Djeveruše?

Tradicija djeveruša datira iz rimskih vremena kada su ljudi vjerovali da zli duhovi prisustvom na svadbi pokušavaju da prokunu mladenku i mladoženju. Djeveruše su se morale obući isto kao mlada kako bi zbunili zle duhove na vjenčanju i donosile sreću

Rasvjeta za vjenčanja

Zašto mladoženja ne smije vidjeti vjenčanicu prije vjenčanja?

Dogovoreni brakovi podrazumijevali su i da se mladoženja i mladenka prvi put u životu vide tek na vjenčanju. Mladoženji nije bilo dozvoljeno vidjeti ženu s kojom će se vjenčati prije vjenčanja kako se kojim slučajem ne bi predomislio čime bi propao dogovor između obitelji .

Drugi izvori kažu ukoliko se mladu vidi u svečanoj haljini može joj se vidjeti budućnost, što može donijeti lošu sreću.

Izraz Honeymoons?

U prvom mjesecu iza sklapanja braka ispijala se medovina jer je med simbolizirao plodnost i sreću, a upravo to su mladenci željeli jedno drugome.

Honeymoons nisu uvijek tako luksuzni. Drevni norveški vjenčani parovi skrivali su se nakon vjenčanja, a član obitelji im je donosio šalicu vina od meda 30 dana - ili jedan mjesec - tako je nastao izraz "medeni mjesec"

Rasvjeta za vjenčanja
Rasvjeta za vjenčanja

Sreća..

U Velikoj Britaniji smatralo se sretno što je nevjesta poljubila dimnjačara na dan vjenčanja.

U Indiji se smatra oblikom zaštite i srećom da se simbolično udaju za stablo. Grčki nevjeste vjerovale su da bi stavljanje šećera u svadbenu haljinu donijelo slatkoću tijekom bračnog života.

Rasvjeta za vjenčanja
Rasvjeta za vjenčanja

Zašto nosimo bijele haljine na vjenčanju?

Kraljica Viktorija 1840 godine pripisuje da se u zapadnom svijetu moraju nositi bijele haljine za vjenčanja, do tada su mlade nosile svoju najbolju haljinu.

Zašto imamo cvjetne djevojke ?

Cvjetne djevojke tradicionalno su bacale cvjetne latice na put nevjeste da bi je dovele do slatke, bogate budućnosti.

Rasvjeta za vjenčanja
Rasvjeta za vjenčanja

Od kuda svadbena torta?

Svadbena torta tradicionalno je simbol dobre sreće i plodnosti te dio je vjenčanih proslava još od rimskih vremena, kada su za vrijeme svečanosti trgali kruh iznad mladine haljine, a na kraju svečanosti slomljena je mala čokoladica koja simbolizira plodnost. Tijekom srednjeg vijeka, običaj je zahtijevao nevjesta i mladoženja da se poljube nad malim kolačima.

Rasvjeta za vjenčanja

Bacanje riže na mladence…

Prema kršćanskom pravilu bacanje riže je poganski obred gdje se baca riža koja je hrana, a bacanje hrane predstavlja grijeh.  Budući da je riža porijeklom iz Kine i predstavlja plodnu hranu, prema vjerovanju bacanje riže na mladence trebalo bi simbolizirati plodnost i zdravlje djece vjenčanog para.

Gotovo sve kulture bacali su na vjenčani par hranu. Na primjer, Francuzi bacaju pšenicu, Sicilijanci bacaju pšenično kruh i sol, a Englezi bacaju komadiće kolača. Rani Rimljani ili Grci bacali su orahe, datulje i biljke sjemena. Bugari su bacali smokve.


Zašto se neki parovi vjenčaju u crkvi?

Prije 1500-ih, parovi u Europi vjenčavali su se kako i kada su htjeli, parovi su često tražili sveta mjesta u prirodi da se žene, poput brda ili litice, gdje zemlja navodno susreće nebo

Tek je do 1564. godine kada je Tridentski koncil proglasio brak sakramentom od tada su vjenčanja postala dio obreda svećenika u crkvama.

Rasvjeta za vjenčanja

Mlada i tradicija..

Tradicija da mlada mora nositi; nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo, datira još iz Stare Engleske. Nešto staro predstavlja kontinuitet, nešto novo nudi optimizam za budućnost, nešto posuđeno simbolizira posuđenu sreću, nešto plavo označava čistoću, ljubav i vjernost.


Top 10 pjesama za prvi ples u Americi …

“The Way You Look Tonight,” “Just the Way You Are,” “Come Away with Me,” Unforgettable,” “Wonderful Tonight,” “From This Moment On,” “This I Promise You,” “Thank You For Loving Me,” “Don’t Want to Miss a Thing,”  i  “All I Ask of You“

Rasvjeta za vjenčanja
Podijeli na ...Share on FacebookShare on Google+
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn